Koti mika-on-bitcoin

Mikä on Bitcoin? Ymmärrä Bitcoinin perusteet

Oletko kuullut Bitcoinista, mutta et ole varma, mikä se on? Tässä artikkelissa selvitämme, mikä Bitcoin on ja kuinka se toimii. Tutustu verkkovaluutan perusteisiin ja lue lisää siitä, kuinka se voi vaikuttaa talouteen ja pankkijärjestelmään.

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva digitaalinen valuutta. Bitcoinin suurin erottava tekijä verrattuna perinteisiin fiat-valuuttoihin, on se, että sitä ei hallinnoi yksi keskeinen toimija. Sen sijaan valuutan hallinnointi on jakautunut yksittäisiin nodeihin (tietokoneisiin), joilla kaikilla on ajantasainen ”tilikirja” valuutan määrästä ja omistustilanteesta. Louhintaa ei ole rajattu tiettyihin nodeihin, vaan kuka tahansa voi liittyä verkkoon ja osallistua louhintaan. 

Kuka on luonut Bitcoinin?

Bitcoinin kehitti Satoshi Nakamoto vuonna 2008. Bitcoinin luojan henkilöllisyys on tähän päivään saakka mysteeri. Vaikka nimi kuulostaa japanilaiselta, on epätodennäköistä, että Satoshi Nakamoto oli japanilainen.

Kuka on Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto on anonyymi henkilö tai henkilöt, joka/jotka kehittivät Bitcoinin. Tähän päivään saakka ei ole tiedossa näiden henkilöiden henkilöllisyyttä. Satoshin käyttämä Bitcoin-lompakko on ollut käyttämättömänä vuodesta 2010 saakka. Alalla liikkuvien huhujen mukaan todennäköisin henkilö, joka voisi olla Satoshi on Hal Finney, joka tosin menehtyi ALS-tautiin vuonna 2014.

Miten Bitcoin sai alkunsa?

Bitcoin sai alkunsa vuonna 2008, jolloin Satoshi julkaisi Bitcoin-whitepaperin alan keskustelupalstalle. Kyseinen whitepaper on internet-ajan yksi merkittävimmistä innovaatioista. Siinä kuvattiin Bitcoinin ydintoimintamalli, louhintamekanismi, jolla uusia Bitcoinia luodaan, sekä miten transaktioita varmennetaan. Ensimmäiset puolitoista vuotta Satoshi louhi Bitcoineja omalla tietokoneellaan, kunnes hiljalleen mukaan alkoi liittyä muita alan harrastajia. Yksi ensimmäisistä oli suomalainen Martti Malmi, joka oli aktiivisessa kirjeenvaihdossa Satoshin kanssa ja auttoi ohjelmiston kehityksessä.

Mikä on Bitcoinin tarkoitus?

Bitcoinin tarkoitus on luoda vaihtoehtoinen valuutta ja maksujärjestelmä keskuspankkivetoisen järjestelmän rinnalle, joka pohjautuu matemaattiseen kryptografiaan. Bitcoinin idea on vapauttaa rahan ja valuutan hallinta valtioiden harteilta ja luoda valuutta, jolla ei ole laisinkaan yhtä hallinnoijaa. Bitcoin tarjoaa rahajärjestelmän, joka on riippumaton politiikasta, maantieteestä ja inflaatiosta.

Monia kiehtoo Bitcoinin suoma vapaus toimia rahoitusmarkkinoilla ilman kireätä sääntelyä tai maiden välisiä hankaluuksia. Bitcoinia voi luonnehtia idealistiseksi projektiksi, joka antaa kansalle välineen taistella keskuspankkien tyranniaa vastaan. Toki näin äärimmäisen ajatuksen jakaa ainoastaan hyvin harva ihminen ja useimmille Bitcoinin kiinnostavin elementti on uusi tekninen paradigma, joka luonut uudenlaisen tavan tuoda luottamus digitaalisiin transaktioihin ilman keskeistä välittäjää. 

Bitcoinin auraamalla tiellä moni uusi kulkija on ottanut tämän kärkiajatuksen luottamuksen digitalisoinnista ja vienyt sen muihin mielenkiintoisiin käyttötapoihin uusilla teknisillä ratkaisuilla. Nykyään Bitcoinin luomaa lohkoketjuteknologiaa sovelletaan esimerkiksi sopimuksien varmentamisessa.

Miten Bitcoineja voi hankkia?

Bitcoineja voi hankkia usealla tavalla. Yleisin ja helpoin tapa on ostaa Bitcoineja. Bitcoinin ostaminen tapahtuu yleisimmin luottokortilla tai tilisiirrolla. Bitcoineita ostamista varten siirrät valitsemasi summan euroja välittäjän palveluun ja teet toimeksiannon. Toimintaperiaate on täysin sama kuin perinteisen rahan vaihto yhdestä valuutasta toiseen. Tärkein asia ostaessasi Bitcoineja on varmistua siitä, että pörssi täi välittäjä ovat turvallisia. Huolehdi, että palvelussa sekä inhimilliset riskit, että tietoturvariskit on oikeaoppisesti otettu huomioon. Markkinoilla on useita kansainvälisiä sekä suomalaisia palveluita, joita pidetään luotettavina.

Toinen tapa hankkia Bitcoineja on ostamalla niitä Bitcoin-automaatista. Automaatin toiminta on hyvin yksinkertaista ja vastaa tavallisten pankkiautomaattien toimintalogiikkaa. Bitcoin-automaatit toimivat niin, että ensin tunnistaudut palveluun omilla henkilökohtaisilla tiedoilla. Tämän jälkeen liität automaattiin elektronisen Bitcoin-lompakon. Kun automaatti on tunnistanut sinun lompakkosi, näppäilet millä euromääräisellä summalla haluat Bitcoineja ostaa ja syötät sen verran seteltä luukkuun. Kun automaatti on vastaanottanut setelit, tallettaa se sinun Bitcoin-lompakkoosi ostamasi määrän Bitcoineja. 

Kolmas tapa hankkia Bitcoineja on ostaa niitä suoraan toiselta henkilöltä, jota kutsutaan myös peer-to-peer transaktioksi (P2P). Tässä tilanteessa kaksi henkilöä sopivat suoraan keskenään millä kurssilla ja kuinka paljon Bitcoineja vaihdetaan. Maksutapa on yhtä lailla vapaasti päätettävissä. Päästessä yhteisymmärrykseen siirron ehdoista, Bitcoinit siirtyvät yhden käyttäjän Bitcoin-lompakosta toisen käyttäjän Bitcoin-lompakkoon. 

Viimeisin Bitcoin-hankintamenetelmä on Bitcoinien louhinnasta saatu palkkio. Tässä tapauksessa vaaditaan henkilön tietokoneen laskentatehon suuntaamista Bitcoinien louhintaan lohkoketjussa. Mikäli kyseinen tietokone onnistuu ensimmäisenä ratkaisemaan lohkoketjun kryptograafisen haasteen, saa se palkinnoksi tietyn määrän Bitcoineja. 

Onko Bitcoin turvallinen?

Normaalikäytössä Bitcoinin turvallisuutta voi verrata tavallisen rahan turvallisuuteen. Bitcoineja voi esimerkiksi säilyttää fyysisessä lompakossa (yleensä USB-tikkumainen laite), jolloin Bitcoinisi ovat turvassa niin pitkään kuin lompakko on turvassa. Aivan kuin tavallisen rahan kanssa.

Bitcoin on eräissä käyttötilanteissa turvallisempi kuin perinteinen raha. Bitcoinin rahan arvo ei voi samalla tavalla tuhoutua poliittisilla päätöksillä, kuin keskuspankkien hallinnoiman rahan. Esimerkiksi Suomen 1990-luvun lama juontuu juurikin poliittisista päätöksistä, jossa rahan arvoa voimakkaasti muutettiin. Koska Bitcoinia ei ohjaile mikään yksittäinen taho, on tämä riski käytännössä olematon-

Bitcoinin suurimmat turvallisuusuhat koskevat sen hankkimista ja säilyttämistä muualla kuin omassa fyysisessä lompakossa. On täysin mahdollista, että huijari lupaa myydä sinulla Bitcoineja, mutta sinun maksusi jälkeen Bitcoineja ei näy eikä kuulu. Tämän vuoksi oikean kauppapaikan valinta on aloittajalle tärkein ensimmäinen päätös.

Toinen merkittävä turvallisuusriski on Bitcoinien säilyttäminen erinäisissä palveluissa, internetin sopukoissa. Moni palvelu saattaa tarjota etuja sitä vastaan, että käyttäjä pitää Bitcoininsa heidän palvelussa, mutta riskinä on se, että Bitcoineja hallinnoi, joku muu taho kuin omistaja itse. On lukemattomia tapauksia, joissa käyttäjät ovat menettäneet kaikki rahansa, kun tällainen palvelu on syystä tai toisesta lopettanut toiminnan.

Muista siis, että oikein käytettynä Bitcoin on huomattavasti turvallisempi kuin perinteinen raha, mutta huolimattomalla käytöllä varat ovat aiempaa helpompi kaapata.

Voidaanko Bitcoineja varastaa?

Bitcoineja voidaan varastaa ja alalla tämä on valitettavan yleistä. Bitcoinien varastaminen vaatii normaalisti omistajalta itseltään jonkin tason virhettä, sillä itse lohkoketjuteknologia on hyvin turvallinen. Suurimmat Bitcoin-varkaudet tapahtuvat hakkeroimalla Bitcoin-kauppapaikkoihin, pörsseihin ja erinäisiin välittäjäpalveluihin. Useasti nämä palvelut ovat laiminlyöneet tietoturvan parhaita käytäntöjä, tarjoten varkaille oivan mahdollisuuden viedä asiakkaiden varoja. Valitsemalla varman ja tunnetun välittäjän varmistat, että varastamisen todennäköisyys on erittäin alhainen.

Harvemmin tapahtuva, mutta myös mahdollinen riski on fyysisen Bitcoin-lompakon varastaminen. Tämä yleensä sisältää fyysistä väkivaltaa joko omistajaa kohti tai tämän kiinteistöä ja muuta omaisuutta kohti. Muista siis huolehtia myös yleisestä turvallisuudesta, mikäli aiot säilyttää merkittäviä summia Bitcoinia fyysisellä lompakolla. Yleinen tapa on säilyttää fyysinen Bitcoin lompakko turvallisessa paikassa kodin ulkopuolella, esimerkiksi pankin holvissa.

Mitä Bitcoinilla voi ostaa ja maksaa?

Koska Bitcoin on ollut olemassa jo teknologiamaailman elinkaaren mittakaavassa pitkän aikaa, on Bitcoin yleistynyt hyvin moneen liikkeeseen ja kaupantekopaikkaa. Monissa maissa ruokaa ja muita arjen tarvikkeita on voinut ostaa Bitcoineilla. Bitcoin sopii hyvin digitaalisten tavaroiden ostoon ja tietokonepelimaailmojen artefaktien hankintaan.

Arjessa Bitcoinilla voi ostaa muun muassa  tietotekniikkaa, kodinkoneita, sähköpyöriä, AirBaltic-lentoja, kuivalihaa, pelikonsoleita ja sähkötupakkatarvikkeita.  

Bitcoin on myös yleinen maksutapa netticasinoilla sekä vedonlyönnissä. 

Bitcoineja voi käyttää suomalaisessa Facebook-ryhmässä kirpputorihenkisesti ostaen tai myyden käytettyjä tavaroita. 

Miten Bitcoinia luodaan?

Bitcoinien luonti tapahtuu louhimalla. Louhinta tarkoittaa kryptovaluutan lohkoketjussa olevien tietokoneiden yhteistä ponnistelua ratkaista matemaattisia pulmia. Matemaattisilla pulmilla varmennetaan lohkoketjussa tapahtuvia transaktioita. Transaktio on esimerkiksi Bitcoinin osto yhdeltä henkilöltä toiselle.

Jotta louhinta olisi motivoivaa ja kannattavaa tietokoneille, lohkoketju palkitsee tietokoneen, joka ensimmäisenä keksii vastauksen annettuun matemaattiseen pulmaan. Palkintona on uusia luotuja Bitcoineja.

Bitcoinin luominen vaatii merkittävän määrän laskentatehoa, joka tae siitä, että valuutan luomisessa syntyy kustannuksia. Tämä eroaa merkittävästi keskuspankkien hallinnoimmista valuutoista, sillä keskuspankki pystyy yhdellä napin painalluksella luomaan käytännössä äärettömän paljon rahaa.

Bitcoinin luonti on näin ollen rajattua ja hyvin hallinnoitua. Yhtenä keskeisenä piirteenä Bitcoinin luontimekanismissa on alentaa palkkion määrää tasaisin väliajoin. Tämä tapahtuu noin neljän vuoden välein, jolloin tietokoneiden saama palkkio puolittuu. Puolittamisen ideana on se, että Bitcoinin arvo vastaavasti nousee suhteessa perinteisiin valuuttoihin, tehden palkkiosta jatkossakin kannattavan.

Onko Bitcoin rahaa?

Rahaa on kaikki, joka kahden osapuolen välillä sopii vaihtovälineeksi. Vaihtovälineenä voi olla oravan nahkaa, kultaa, dollareita tai Bitcoineja. Bitcoin on siis yhtä lailla rahaa, kuin kaikki vallitsevat fiat-valuutat. Yleisesti ottaen rahalla on yksi attribuutti ylitse muiden: luottamus. Perinteisistä valuutoista Yhdysvaltojen dollarilla on kaikkein suurin luottamus, koska maa ja sen keskuspankki ovat aina pystyneet vastaamaan velvoitteisiinsa. Tämän takia dollari on maailman ainoa varavaluutta.

Koska luottamus on niin keskeinen tekijä valuutan arvolle, Satoshi Nakamoto rakensi tämän ominaisuuden Bitcoinin ytimeen. Bitcoinien määrä, luontimekanismi ja validointi ovat tarkasti ohjelmoitu valuutan lähdekoodiin. Mikään yksittäinen taho maailmassa ei pysty lopettamaan tai tuhoamaan Bitcoinia. Tämän vuoksi moni pitää Bitcoinia jopa dollaria luotettavampana rahana.

Miten Bitcoinin arvo määräytyy?

Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Arvon määräytyminen toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi pörssiosakkeiden. Mitä enemmän ihmiset haluavat ostaa Bitcoinia sitä kalliimmaksi sen arvo muuttuu. Sama pätee myös toiseen suuntaan, jolloin vahva myynti paine laskee Bitcoinin kurssia

Poikkeavana tekijänä Bitcoinissa verrattuna fiat-valuuttoihin on sen sisäänrakennettu deflationäärinen malli. Uusien Bitcoinien luomistahti on laskusuuntainen ja se loppuu kokonaan vuonna 2140. Tämä raja on ohjelmallisesti kirjoitettu Bitcoinin lähdekoodiin eikä sitä kukaan voi muuttaa. Moni pitääkin Bitcoinia tästä syystä mielenkiintoisena vaihtoehtona suojata omaisuutensa fiat-valuuttojen inflaatiolta. Perinteisten fiat-valuuttojen kohdalla mikään ei pidättele keskuspankkeja luomasta uutta rahavarantoa ja näin laskelmaan rahan arvoa. Vallitseva korkea inflaatio on vahvasti keskuspankkien aiheuttama, koska Covid-19 pandemian tukitoimet lisäsivät valtavasti rahan määrää talousjärjestelmässä.

Vaihteleeko Bitcoinin kurssi usein?

Bitcoinin kurssi vaihtelee joka sekunti. Bitcoinin kurssi ei myöskään lepää öisin tai viikonloppuisin niin kuin perinteiset osakepörssit tai johdannaismarkkinat. Bitcoinin kurssin ehkä tunnetuin piirre on sen kova vaihtelu. Bitcoinin historiassa on nähty toistaiseksi neljä maanista nousurallia, joiden aika lyhyessä ajassa Bitcoinin arvo moninkertaistui. Jokaista nousurallia seurasi kuitenkin kohmelo, jolloin Bitcoinin kurssi laski 50–80 %. On kuitenkin tärkeä huomata, että jokaisella kerralla uusi pohja-arvo oli korkeammalla kuin nousurallin edeltävä kurssiarvo. Isossa kuvassa Bitcoinin arvo on ollut nousujohteinen.

BTCEUR Price Today By TradingView

Voiko Bitcoinin muuttaa rahaksi?

Bitcoinin muuttaminen rahaksi, kuten euroiksi tai dollareiksi, on helppoa ja nopeaa. Bitcoinin voi muuttaa rahaksi Bitcoin-pörssissä tai välittäjällä. Rahat tallentuvat asiakkaan tilille normaalina tilisiirtona. Luotettavat palvelut siirtävät rahat tilille muutamassa minuutissa. Jos siirrossa kestää useita päiviä, kannattaa miettiä parempia vaihtoehtoja, sillä kyseinen taktiikka on alan hyvien tapojen vastainen. Kun muutat Bitcoinin rahaksi, jotkut välittäjät ottavat välistä korkeita palvelumaksuja. Ole tarkkana minkä prosentin välittäjä veloittaa siirrosta, sillä Bitcoinin ollessa kaikkein yleisin kryptovaluutta, on sillä paras likviditeetti ja korkeat vaihtokustannukset eivät ole perusteltuja. Kaikkein kustannustehokkaimmat palvelut eivät peri lainkaan siirtokuluja, kun muutat Bitcoineja rahaksi.

Tuhoaako Bitcoin luontoa?

Usein kuulee väitteitä, että Bitcoin tuhoaa luontoa ja aiheuttaa kohtuuttomia kasvihuonepäästöjä. Mihin nämä väitteet perustuvat? Bitcoin-teknologian avaininnovaatio on kryptografinen varmennus, jossa tietokoneiden laskentatehoa käytetään matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen. Tällä käytetyllä energialla siis varmennetaan jokainen transaktio, joka estää vilpillisen käyttäytymisen bitcoinverkossa.

Kun Bitcoinin suosio räjähti, nousi samalla energian kulutus, jota tietokoneet ympäri maailmaa käyttävät matemaattisten laskutoimitusten ratkomiseen ja varmentamiseen. Mutta väitteet, että tämä on yksinomaan Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian ongelma on harhaanjohtavaa.

Esimerkiksi perinteinen finanssiala ja digitaalinen kaupankäynti verkkokaupoissa yhtä lailla kuluttaa huimia määriä laskentatehoa ja monin verroin ylittää Bitcoinin kulutuksen. Bitcoinin erittely poikkeuksellisen pahasti saastuttavaksi ja luontoa tuhoavaksi teknologiaksi on tarkoituksellista harhaanjohtamista tai tietämättömyyttä.

Monet uudet Bitcoin louhintafarmit rakennetaan nykyisiin uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinko-, tuuli tai vesivoimaenergian yhteyteen. Perinteisesti näiden energiamuotojen suurin heikkous on ollut energiatuotannon syklisyys (esim. aurinkoenergia tuottaa vain, kun aurinko paistaa). Kun Bitcoin louhintaa ajoitetaan niille jaksoille, kun energiaa tuotetaan ympäristöystävällisesti, tasaa se energiaverkon kuormitusta ja tallentaa käytetyn energian louhittuun Bitcoiniin sen sijaan, että se olisi kokonaan jäänyt käyttämättä.

Voivatko valtiot rajoittaa Bitcoinin käyttöä?

Bitcoinin kaunis alkuajatus oli luoda valuutta, joka toimii perinteisten poliittisten tahojen, kuten, valtioiden ulottumattomissa ja niistä riippumatta. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että varsinkin totalitääriset diktatuurit, kuten Kiina, voivat hyvin tehokkaasti rajoittaa Bitcoinien käyttöä omassa maassaan ja omilta kansalaisiltaan. Koska valuutta on vallankäytön väline ja valtiota haluavat olla oman maansa korkeimmat vallan käyttäjät, on mahdollista, että valtiot asettavat erinäisiä rajoitteita Bitcoinin käytölle. Jokainen maa tulee luomaan on koodiston, joka vastannee kunkin maan arvoja ihmisoikeuksien ja vapauden saralla. 

Esimerkiksi Suomi on asettanut rajoitteita Bitcoinin välittäjille ja pörsseille, vaatimalla heitä tunnistamaan jokainen asiakas vahvasti. Kyseinen lainsäädäntö siis vähentää anonymiteetin tasoa. Sen lisäksi Suomen valtio on kohdistanut verotuksellista lainsäädäntöä niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä kohti.

Voiko Suomessa maksaa Bitcoineilla?

Suomessa Bitcoin on yleistynyt nopeasti ja Bitcoineilla voi maksaa useissa paikoissa. Uutena mahdollisuutena on käyttää suosittujen Bitcoin-pörssien tarjoamia luottokortteja, jotka käyvät kaikissa samoissa paikoissa missä perinteiset VISA ja Mastercard kortit. Esimerkiksi Binance palvelu tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden hankkia Bitcoin-luottokortti ja jopa tienata kortin käytöstä kryptovaluuttaa. Kortti toimii siten, että maksu hetkellä käyttäjän kryptotililtä veloitetaan tarvittava määrä Bitcoineja, jotka välittömästi vaihdetaan euroiksi ja myyjän kassapääte prosessoi maksun normaalin maksun tapaan. Näin ollen tavallisen ihmisen ei ollenkaan tarvitse epäröidä Bitcoinien käyttöpaikkoja, koska tällä tavalla Bitcoinilla voi maksaa kaikkialla.

Pitääkö Bitcoinista maksaa veroja?

Suomen verottaja on ahkerasti kehittänyt lainsäädäntöä, jolla Bitcoinin voittoja verotetaan. Alkukankeuksien jälkeen Suomen nykyinen lainsäädäntö on suhteellisen selkeä, joka selkeästi määrittelee paljonko ja miten Bitcoineista pitää maksaa veroina.

Selkeintä on pitää mielessä, että Bitcoinin verotustapa noudattaa yleisiä pääomatulon verotuskäytäntöjä. Saatu voitto tai tappio kirjataan joka kerta kun Bitcoinia käytetään. Tämä tarkoittaa, että Bitcoinista syntyy verottajaa kiinnostava toimenpide joka kerta, kun Bitcoin vaihdetaan euroiksi tai Bitcoinilla ostetaan jotain tavaraa tai palvelua.

Noudattaakseen verottajan vaatimuksia tarkasti, jokaisesta Bitcoinin käyttötilanteesta täytyy pitää kirjaa ja merkata kulloinkin voimassa oleva Bitcoin-kurssi euromääräisenä. Jos Bitcoinin käyttöhetkellä kurssi on korkeampi kuin millä Bitcoineja on ostettu, syntyy verovelkaa. Jos taas Bitcoin-kurssi alle Bitcoinin hankintahinnan, syntyy verohyvitystä. Kalenterivuoden aikana kaikki käyttökerrat lasketaan yhteen ja verovelasta vähennetään verohyvitykset. Mikäli tämä luku on positiivinen, siitä maksetaan veroa. Mikäli se on negatiivinen, sen voi vähentää verotuksessa.

Mikäli tienaat Bitcoineja louhimalla, on verotuskäytäntö toinen. Bitcoin-louhinta luokitellaan ansiotuloverotuksen piiriin. Tuloista voi vähentää sekä louhintalaitteiston että energian kulut.

Yhteenveto

Bitcoinin on luonut anonyymin Satoshi Nakamoto -käyttäjänimen takaa toimiva henkilö tai henkilöt, jotka mullistivat maailman vuonna 2008 julkaisemalla Bitcoin whitepaperin. Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, joka on noussut valtavirran tietoisuuteen ja yleiseen suosioon.

Bitcoinin yleistyessä on sen hankinta ja osto helpottunut. Nykyään aloittelija pystyy minuuteissa luomaan tilin kryptopörssiin tai välityspalveluun, jota kautta Bitcoinin osto käy hetkessä.

Bitcoinin käyttö on turvallista, mikäli noudattaa hyvää harkintaa ja alan yleisiä toimintasuosituksia. Vaikka mediassa kuulee usein erinäisistä kryptohuijauksista, koskevat ne yleensä uusia tulokkaita, jotka ovat oikoneet mutkat suoriksi bitcoin-kuvat silmissä kiiluen.

Bitcoin on yleistynyt käyväksi ostovaluutaksi monissa paikoissa. Internet tarjoaa lukemattoman monta kauppiasta, jotka hyväksyvät Bitcoinin maksuvälineenä. Tämän tueksi markkinoille on tullut erityisiä kryptoluottokortteja, jotka on linkitetty käyttäjän kryptotiliin ja joista veloitetaan oikea määrä Bitcoineja maksua varten.

Bitcoin on täysiverinen raha ja valuutta, jonka arvo määräytyy markkinoilla. Kun Bitcoineja jatkuvasti ostetaan ja myydään markkinakurssiin, elää Bitcoinin kurssi jatkuvasti. Bitcoin markkina ei koskaan nuku.

Bitcoinin muuttaminen rahoiksi, kuten euroiksi ja dollareiksi on yhtä helppoa kuin Bitcoinien ostaminen. Myynti tapahtuu välittäjän palvelussa ja välittäjä tilittää eurot asiakkaan määräämälle tilille. Nykyään tämä transaktio tapahtuu minuuteissa.

Valtiot pystyvät rajoittamaan Bitcoinin käyttöä joko suoraan teknologisin keinoin, torjumalla käyttäjien pääsy Bitcoin-sivustoille tai lainsäädännöllä, joko tekemällä Bitcoin-toiminnasta laitonta tai verottamalla se mahdottomaksi. Onneksi suurin osa länsimaista on luokitellut Bitcoinin yhdeksi valuutaksi muiden joukkoon ja kohtelee sitä finanssialan yhtenä instrumenttina.  

Bitcoinin energiankulutus on suurta ja se lohkoketjuteknologian tietoinen valinta. Kuluttamalla oikeaa energiaa, luodaan järjestelmään valehtelematon luottamus kaikkien osapuolten välille. Kukaan ei pysty huijaamalla luomaan itselleen Bitcoineja.

Suomen verottaja on aktiivisesti kehittänyt verotusta vastaamaan Bitcoin-teknologian luomiin mahdollisuuksiin. Nykyään verottaja määrittelee, että Bitcoinin kaupankäynnin yhteydessä syntyvää tuloa verotetaan pääomatuloverotuksen käytänteiden mukaisesti. Louhimalla saavutettu hyöty taas verotetaan ansiotuloveromallin mukaan.

Monet sanovat, että Bitcoin on tulevaisuutta ja kaikkien pitäisi siirtyä käyttämään Bitcoinia. Kenties tämä on korkea odotus, mutta vähintäänkin Bitcoin on mielenkiintoinen teknologia johon kannattaa jo pelkästään yleissivistävästi tutustua. Varmaa on se, että Bitcoin tullut jäädäkseen.