Bitcoin kurssi tänään

Alkuperäinen kryptovaluutta Bitcoin mahdollistaa blockchain-tekniikan, joka on menetelmä digitaalisten varojen luomiseen ja seurantaan sekä tapahtumien käsittelyyn. Bitcoin (BTC) on tunnetuin virtuaalivaluutta, joka pitää paikkansa edelleen kryptovaluuttojen kärkisijoilla.  

Mikä on Bitcoinin kurssi tänään ja miten kyseisen kryptovaluutan kurssi on kehittynyt nimenomaan euroissa? Näitä ja monia muita asioita käsittelemme tarkemmin tässä oppaassa. 

Parhaat välittäjät

 • 4.3/5
  nexo.ioLogo
  nexo.io
  Steikkaus
  APY asti 8%
  42+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 1 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 8 % Tarjoaa jopa
  • €2000000 Talletusraja

 • Nopea talletus4.6/5
  Plus500Logo
  Plus500
  Perustaa/aloittaa2007
  Luotettava pelaaja
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat

  77 % piensijoittajista voi menettää rahaa käydessään kauppaa CFD-tuotteilla tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

 • 4.6/5
  bitpandaLogo
  bitpanda
  Steikkaus
  APY asti yes%
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen yes % Tarjoaa jopa

 • Nopea talletus4.8/5
  coinmotionLogo
  coinmotion
  Suomenkielinen
  Livechat
  5+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 3 Maksutavat/talletustavat
  • €2500 Talletusraja
  • €20000 Kuukausittainen talletusraja

 • Nopea talletus4.8/5
  etoroLogo
  etoro
  Suomenkielinen
  Livechat
  51+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Cardano, Polygon, Avalanche
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 13 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 4.3 % Tarjoaa jopa
  • €10000 Talletusraja

 • Kuinka Bitcoinin kurssi on kehittynyt euroissa?

  Bitcoinin hinta on ollut vuoristorata matkalla sen jälkeen, kun se julkaistiin vuonna 2009, mutta bitcoinin pitkän aikavälin kurssikehitys on ollut nousujohteinen. Kryptovaluutoista ja etenkin Bitcoinista on tullut jännittävin kaupankäyntimahdollisuus ja pitkän aikavälin sijoituskohteena se on mahdollistanut tavan tulla jopa miljonääriksi.

  Bitcoin päästettiin valloilleen kuukausia sen jälkeen, kun maailmanlaajuinen finanssikriisi tuhosi taloudellisen tilanteen. Bitcoinin loi salaperäinen henkilö tai ryhmä, joka käytti nimeä Satoshi Nakamoto. Varhaiset Bitcoinin kannattajat mainostivat valuutan lupausta siirtää rahapolitiikka pois hallitusten ja keskuspankkien käsistä itsenäisesti hallittavaan järjestelmään. Seuraavaan osioon on tiivistetty Bitcoinin kurssikehitys vuosilukujen mukaan. 

  Bitcoinin kurssikehitys kiteytettynä:

  Vuosi 2010 - Vuosi 2010 oli merkityksellinen aika Bitcoinille, kun virtuaalivaluutan avulla toteutettiin ensimmäinen kauppa. Yksi bitcoinin omistaja tarjosi 10 000 bitcoinia kahdesta pizzasta ja amerikkalainen Laszlo Hanyecz osti kyseiset pizzat sovitulla kauppahinnalla.

  Vuosi 2013 - Vuoteen 2013 asti Bitcoinin arvo eli ylittänyt 25 euroa, mutta myöhemmin samaisena vuonna sen kurssi ylitti ensimmäistä kertaa yli 1000 euron rajapyykin. Samaan aikaan bitcoinista käytiin kovaa keskustelua ja sitä alettiin myös hyödyntämään maksuvälineenä

  Vuosi 2014 - Vuosi 2014 ei ollut kryptovaluutan kannalta niin suotuisaa, kun sen aikainen suuri kauppapaikka MT. Gox koki konkurssin. Sen vaikutus oli suuri, sillä jopa 80 % kaikista vaihdoista tapahtui kyseisen kauppapaikan alla

  Vuosi 2015 - Vuosi tämän jälkeen Euroopan suurimpana pörssinä tunnettu Bitstamp hakkeroitiin, jonka seurauksena 19 000 bitcoinia varastettiin. Tämä oli osa syy kurssin tippumiseen ja se laski hetkellisesti 200 euroon.

  Vuosi 2017- Vasta vuoden 2017 alussa Bitcoin ylitti jälleen 1000 euroa. Samaisen vuoden lopulla kryptovaluutta saavutti huippunsa ja se pompahti yli 17 000 euroon

  Vuosi 2018–2020 - Vuosien 2018 ja 2020 välillä hinta laski 3000 euroon, mutta 2020 loppupuolella noustiin takaisin 17 000 euron paikkeille. Bitcoin rikkoi 20 000 euron rajapyykin 25.12.2020

  Vuosi 2021 - Vuosi vaihtui Bitcoinin kurssin ollessa 24 000 euron paikkeilla ja tammikuun alussa Bitcoin saavutti 30 000 euron lukeman. Helmikuun 8. päivä Elon Musk kertoi, että Tesla sijoittaa Bitcoiniin 1,5 miljoonaa dollaria ja hänen ilmoituksestansa neljä päivää myöhemmin Bitcoin ylitti ensimmäisen kerran 40 000 euroa. Kuukausi tämän jälkeen 50 000 euroa meni rikki. Toukokuussa Bitcoin tuli alas lähes 50 % ja sen hinta kävi 24 000 euron liepeillä. Tätä äkillistä laskua on ainakin osittain selitetty Elon Muskin Twiittailun seurauksena. Kesäkuussa El Salvador hyväksyi Bitcoinin käypänä valuuttana. Tällöin Bitcoin kurssi euroissa 28 000 €. Lokakuussa bitcoin oli jälleen yli 50 000 euroa. Samoihin aikoihin jenkeissä julkaistiin ensimmäinen Bitcoin ETF

  Vuosi 2022 - Kesäkuussa kryptotuotteiden hinnat romahtivat ja Bitcoin tipahti alle 20 000 euroon

  Bitcoin ennusta 2022 - kuinka korkealle Bitcoinin kurssi voi nousta?

  Bitcoinin kaltaisten helposti heilahtelevien sijoitustuotteiden hintaennusteita voi olla erittäin vaikeaa toteuttaa. Kuitenkin netissä tapansa mukaan spekuloidaan Bitcoinin hintaennustetta ja monella kryptovaluutta asiantuntijalla on tästä omanlainen analyysi tai ennuste. Huolimatta viimeaikaisesta volatiliteetista ja hinnan laskusta, monet heistä uskovat kuitenkin edelleen, että Bitcoin voisi saavuttaa 100 000 dollaria. 

  Kyseiset hintaennusteet ovat olleet 100 000 dollarin ja jopa 300 000 dollarin paikkeilla. Esimerkiksi DigitalCoinPrise ennusti Bitcoinin päätyvän tänä vuonna 43 011 dollariin, kun taas CryptoNewszin mukaan Bitcoinin hinta ylittäisi 70 000 dollaria. 

  Nämä vuoden 2022 ennusteet voivat olla vielä toteutettavissa, mutta kun päästään vuoden 2030 hintaennusteisiin, niin niihin on vielä hiukan matkaa. Hyvänä esimerkkinä toimii Priceprediction sivusto, jonka mukaan Bitcoinilla olisi potentiaalia saavuttaa 937274, 64 dollaria tai keskimääräisesti 798 474,46 dollaria vuonna 2030. 

  Jää nähtäväksi toteutuuko näistä ennusteista mikään vai yllättääkö Bitcoinin kurssi nousemalla näitä ennusteita korkeammalle.

  Bitcoinin kurssi on noussut huomattavasti vuodesta 2010

  Bitcoinin kurssi on heilahdellut vuosien saatossa useaan otteeseen, mutta vuodesta 2010 lähtien se on kokenut merkittäviä nousuja.

  Bitcoinin ensimmäisten vuosien aikana sitä pystyttiin ostamaan alle dollarilla per kolikko, mutta jo vuoden 2017 alussa tällä digitaalisella valuutalla käytiin kauppaa 1000 dollarilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olisit sijoittanut Bitcoiniin hieman yli viisi vuotta sitten ja holdannut sitä siihen asti, kun se saavutti kaikkien aikojen ennätyksen 69 000 dollaria vuonna 2021, sijoituksesi olisivat lähes 7000 % arvoisia.

  Bitcoinin kurssi ja siinä tapahtuvat nousut pohjautuvat kolmeen eri tekijään, joiden ansiosta kyseinen kryptovaluutta on noussut suosioon. Etenkin valuutan eksklusiivisuus nostaa ihmisten kiinnostusta, sillä Bitcoinien määrä on rajoitettu ja niiden kokonaismäärä on 21 miljoonaa kolikkoa. Tällä hetkellä Bitcoin-kolikoita on liikkeellä yli 19,6 miljoonaa, joka on vähän yli 90 % kokonaismäärästä.

  Toinen Bitcoinin kurssia ja arvoa nostattava tekijä on sen lisääntynyt käyttö. Kryptovaluuttojen suosio perustuu vahvasti niiden käyttämään verkkoon tai lohkoketjuun, eli käytännössä mitä enemmän kyseistä kryptovaluuttaa aletaan hyödyntämään maksuvälineenä, sitä arvokkaammaksi se tulee.

  Kolmas tekijä, joka on nostanut Bitcoinin tähän pisteeseen, on kuluttajien suunnalta havaittu epäluottamus perinteisiä rahoitusjärjestelmiä kohtaan. Bitcoinin on myös povattu olevan työkalu, joka voisi mahdollisesti kaataa nykyisen kontrolloivan talousjärjestelmän. Vai Onko se sattumaa, että Bitcoin julkaistiin vuoden 2008 alkaneen maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana?

  Bitcoinin kurssin ja arvon vakiintumiseen saattaa vaikuttaa myös se, että yhtä useammat yritykset ovat hyväksyneet Bitcoinin maksuvälineenä. Näitä yrityksiä ovat mm. Microsoft, Starbucks, PayPal ja Amazon. 

  Viisi asiaa jotka vaikuttavat Bitcoinin kurssiin

  Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen sanottiin olevan vastaus maailmantaloudellisiin kriiseihin kuten sotaan ja inflaatioon. Miten tämänkaltaiset kriisit vaikuttavat Bitcoinin kurssiin? Onko se laskenut, noussut vai pysynyt tasaisena? Tässä osiossa tarkastelemme tarkemmin viittä asiaa, joilla on vaikutusta BTC:n kurssiin. 

  Ukrainan Sota

  Venäjän hyökkäys Ukrainaan Helmikuussa 2022 eskaloituikin täysimittaiseksi sodaksi ja sen arvioidaan olevan 2000-luvun suurin Euroopassa tapahtunut konflikti. Sodan vaikutukset ovat näkyneet niin yleisesti talousvaikeuksina mutta myös ihan käytännön tasolla talouspakotteina, joka on osittain vaikuttanut Bitcoinin kurssiin. Jo ennen tätä konfliktia Bitcoinin kurssi heilahteli suhteellisen voimakkaasti, joten tämä eskaloituminen ei ainakaan helpottanut sen tilannetta.

  Ukrainan eskaloituneesta tilanteesta uutisoitiin ympäri maailmaa 24. helmikuuta 2022, jonka seurauksena Bitcoinin kurssi tipahti 9 prosenttia ja hinta laski alle 35 000 dollariin. Epävarma taloudellinen tilanne kohdistuu etenkin osakemarkkinoihin, mutta kun puhutaan Bitcoinista, joka on vielä osakkeitakin epävarmempi sijoituskohde, tulee se valitettavasti kärsimään rajummin. Maaliskuun alussa Bitcoinin kurssi selvisi pahimmasta laskukaudestaan ja elpyi 16 prosenttia, jonka seurauksena sen hinta nousi 44 000 dollarin liepeille. Huhtikuun jälkeen kryptovaluutan kurssi ei kuitenkaan ole kokenut mullistavia nousuja ja se on enemmänkin ollut laskusuunnassa. Maaliskuun alussa tapahtuvan pienen nousun jälkeen Bitcoinin hinta on nyt syksyllä 2022 tippunut alle 20 000 dollariin.

  Kryptovaluutat ja etenkin Bitcoin on ollut keskeinen puheenaihe Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Keskustelua on myös käyty siitä, voitaisiinko kryptovaluuttoja käyttää pakotteiden välttämiseen. Tämä johtuu siitä, että bitcoin ja muut digitaaliset valuutat ovat hajautettuja, jonka takia keskuspankit ja muut tahot eivät laske niitä liikkeelle tai hallitse niitä. Esimerkiksi Ukraina on pyytänyt Binancea ja muita kryptovaluuttapörssejä estämään venäläisten käyttäjien pääsy alustoille. Binance ja muutama muu pörssi on kuitenkin vastannut tähän Ukrainan pyyntöön kielteisesti, eivätkä he ole evänneet Venäläisten pääsyä tarjoamilleen alustoilleen.

  Vielä ei pystytä sanomaan miten Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti tulee loppupeleissä vaikuttamaan Bitcoinin kurssiin. Varmaa on kuitenkin se, että maailmantilanne ja taloudelliset pakotteet tulevat vaikuttamaan sen kurssiin mahdollisesti myös tulevaisuudessa. 

  Koronavirus

  COVID-19 eli koronavirus on aiheuttanut valtavasti tuhoa ihmiskunnan historiassa. Pandemia aiheutti useiden hyödykkeiden ja omaisuuserien arvon menettämisen, mutta sen sijaan kryptovaluuttamarkkinat todettiin immuuniksi koronavirukselle. Kuitenkaan markkinoiden epävakautta ei pysty välttämään, mutta siitä huolimatta ihmiset ovat ostaneet kryptovaluuttaa, joka on tehnyt kryptomarkkinoista vieläkin houkuttelevampia. Samalla kun muut hyödykkeet menettivät arvoaan, kryptovaluutat sen sijaan osoittautuivat luotettavaksi voimavaraksi näinä vaikeina aikoina.

  Kuitenkin helmikuussa 2020 USA:n osakkeet putosivat eniten viimeiseen kahteen vuoteen koronaviruspandemian seurauksena ja myös Bitcoin kohtasi samanlaisen pudotuksen, kun se tippui 7200 dollariin. Se kuitenkin elpyi hetkeksi ja nousi 10 000 dollariin, mutta 13.helmikuuta 2020 se tippui radikaalisti 4000 dollariin.

  Näistä konflikteista ja tapahtumista näkee sen, että niin Bitcoin kuin kaikki muutkin kryptovaluutat voivat mahtavien nousujen jälkeen kokea järkyttäviä laskuja. Tästä syystä on hyvin vaikeaa spekuloida mihin suuntaan Bitcoinin kurssi tulee päätymään ja miten se tulee kehittymään. Luultavasti perinteisten valuuttojen kurssit tulevat kääntymään laskuun ja yhä enemmän siirrytään digitaalisiin valuuttoihin. 

  Bitcoinin laajempi käyttöönotto

  Bitcoinin laajempi käyttöönotto on nostattanut sen kurssia sekä arvoa. Parhaimmillaan Bitcoinin arvo on ollut yli 60 % kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta arvosta. Bitcoinin kurssikehitys on kasvattanut niin pienien kuin suurempienkin instituutioiden ja kryptosijoittajien kiinnostusta.

  Tällainen laajempi käyttöönotto havaittiin vuonna 2021, kun El Salvador hyväksyi Bitcoinin yleiseksi maksuvälineeksi dollarin rinnalle. Samaisena vuonna myös AMC ilmoitti hyväksyvänsä Bitcoinin kanssa käytävät maksut. Tämän lisäksi Fintech-yritykset PayPal ja Square antavat myös käyttäjille mahdollisuuden ostaa alustoiltaan kryptovaluutalla. 

  Bitcoinin puolittaminen (halving)

  Yksi Bitcoinin lohkoketjun keskeisimmistä tapahtumista on puolittaminen, jossa uusien Bitcoinien tarjonta puolitetaan. Jokainen puolittaminen hidastaa inflaatiota sekä siten se luo nousupaineita Bitcoinin hintaan. Tämä tapahtuma myös leikkaa puolella louhijoiden louhintapalkkiot, jotka ovat vuodesta 2022 saakka olleet 6,25 bitcoinia jokaisesta onnistuneesti louhimasta lohkosta. Seuraava puolittuminen tulee todennäköisesti tapahtumaan vuonna 2024, jolloin louhijoiden palkkiot laskevat 3,125 Bitcoiniin.

  Käytännössä puolittamisen tarkoituksena on hidastaa bitcoinien luomistahtia ja samalla nostaa sen arvoa. Historiallisesti Bitcoinin hinnoissa on paljon vaihteluita ennen puolittamista ja sen jälkeen, mutta yleensä hinta kuitenkin päätyy huomattavasti korkeammalle muutaman kuukauden jälkeen puolittamisesta. Bitcoinin kurssiin vaikuttaa myös monet muut tekijät, mutta sitä ei voi kieltää, etteikö puolittamistapahtumat olisi ainakin osa syy kryptovaluutan merkittävään hinnan nousuun.

  Bitcoinin viimeisimmän puolittumisen on arvioitu tapahtuvan vuonna 2140, jolloin olemassa olevien Bitcoinien määrä saavuttaa 21 miljoonan rajapyykin. 

  Louhintamäärä

  Bitcoinien luominen perustuu louhintaan ja louhinta taas puolestaan viittaa Bitcoinin perustana toimivaan lohkoketjuun. Lohkoketjuun louhitaan koko ajan uusia lohkoketjuja ja jokainen uusi lohko tarkoittaa käytännössä uutta Bitcoinia. Se ei kuitenkaan tarkoita konkreettisesti sitä, että ihmisvoimaa käytetään prosessin suorittamiseksi vaan se tapahtuu tietokoneella tehtävänä data-louhintana. Sitä ei kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa loputtomasti, sillä Bitcoinien louhintaa on asetettu maksimimäärä, joka on 21 miljoonaa kappaletta. Asetettua määrää ei ole mahdollista muuttaa, sillä se on kirjattu lohkoketjuun.

  Bitcoin louhinta on mahdollista suorittaa vain erittäin tehokkailla tietokoneilla, jotka pystyvät nopeasti ratkaisemaan nämä matemaattiset laskutoimitukset ja jokainen näistä ratkaistuista laskutoimituksista vahvistavat lohkoketjua. Laskutoimitukseen käytettävistä tietokoneista voidaan käyttää myös nimitystä kaivostyöntekijät. Keskimääräisesti yksi kaivostyöntekijä pystyy louhimaan päivässä noin 8 dollarin edestä Bitcoinia ja onnistuneesta louhintaprosessista tietokone saa palkkioksi 6,25 Bitcoinia.

  Mutta miten Bitcoinin louhinta liittyy millään tavalla sen kurssiin? No käytännössä louhinnalla pystytään lisäämään Bitcoinien määrää, mutta myös samalla nostattamaan sen arvoa. Prosessi voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Niin kuin äskeisessä osiossa kerroimme, Bitcoin puolitetaan tietyin väliajoin.