Koti lompakko

Bitcoin-Lompakko

Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko, joka tallentaa käyttäjien julkiset ja yksityiset avaimet lohkoketjuun, samalla tarjoten helppokäyttöisen käyttöliittymän kryptosaldojen hallintaan. Lompakot jaetaan usein kylmiin lompakoihin, jotka eivät ole yhteydessä internettiin ja kuumiin lompakoihin, jotka taas käyttävät internet-yhteyttä.

Tässä oppaassa käsittelemme tarkasti viittä erilaista Bitcoin lompakkotyyppiä ja kerromme niiden ominaisuuksista, jotta oikean lompakon valitseminen olisi mahdollisimman yksinkertaista. Käymme myös läpi, miten voit tehdä siirron Bitcoin lompakosta toiseen sekä annamme vinkin, miten toimia, jos Bitcoin lompakko hukkuu.

BTCEUR Price Today By TradingView

Parhaat välittäjät

 • 4.3/5
  nexo.ioLogo
  nexo.io
  Steikkaus
  APY asti 8%
  42+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 1 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 8 % Tarjoaa jopa
  • €2000000 Talletusraja

 • Nopea talletus4.6/5
  Plus500Logo
  Plus500
  Perustaa/aloittaa2007
  Luotettava pelaaja
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat

  77 % piensijoittajista voi menettää rahaa käydessään kauppaa CFD-tuotteilla tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

 • 4.6/5
  bitpandaLogo
  bitpanda
  Steikkaus
  APY asti yes%
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen yes % Tarjoaa jopa

 • Nopea talletus4.8/5
  coinmotionLogo
  coinmotion
  Suomenkielinen
  Livechat
  5+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 3 Maksutavat/talletustavat
  • €2500 Talletusraja
  • €20000 Kuukausittainen talletusraja

 • Nopea talletus4.8/5
  etoroLogo
  etoro
  Suomenkielinen
  Livechat
  51+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Cardano, Polygon, Avalanche
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 13 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 4.3 % Tarjoaa jopa
  • €10000 Talletusraja

 • Mikä on Bitcoin-lompakko?

  Käytännössä Bitcoin-lompakko on laite tai ohjelma, jota on mahdollista käyttää Bitcoinien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Lompakko yhdistettynä bitcoiniin voi kuulostaa varsinkin ensikertalaisen korvaan hieman hämmentävältä. Kryptovaluutta lompakko eroaa fyysisestä lomapakosta siten, että digitaalinen lompakko ei konkreettisesti tallenna bitcoineja siihen, kun taas fyysistä lompakkoa käytetään fyysisen valuutan säilyttämiseen.

  Bitcoin lompakon ymmärtäminen voi olla helpompaa seuraavan konkreettisen esimerkin kautta. Useammilla ihmisillä on tällä hetkellä perinteisessä lompakossaan vähintään pankkikortti. Lompakossasi oleva pankkikortti ei ole fyysistä rahaa, mutta sen avulla pääset käsiksi varoihisi. Käytännössä se on samanlainen kuin Bitcoin-lompakko, mutta keskeinen ero on se, että pankkikorttia hallitsee keskitetty taho (pankki) kun taas Bitcoinia ei hallitse mikään henkilö tai organisaatio.

  Miten Bitcoin Lompakko toimii?

  Bitcoin lompakoissa on käyttäjän avaimet, joilla käyttäjät voivat vastaanottaa bitcoineja, allekirjoittaa tapahtumia tai tarkistaa tilin saldon. Bitcoin-lompakoissa olevat yksityiset ja julkiset avaimet palvelevat kahta erillistä tehtävää, mutta ne ovat kuitenkin sidoksissa toisiinsa.

  Bitcoin lompakot sisältävät käyttäjien avaimia, eivät heidän todellisia bitcoinejaan. Käsitteellisesti lompakko on kuin avaimenperä siinä mielessä, että siinä on useita yksityisiä ja julkisia avaimia. Kyseisiä avaimia käytetään tapahtumien allekirjoittamiseen, jolloin käyttäjä voi todistaa lohkoketjussa omistavansa tapahtumatulosteet eli bitcoinin.

  Julkinen avain on verrattavissa pankkikortin tilinumeroon ja yksityinen avain taas pankkikortin salasanaan. Yksityinen avain on 256-bittinen salainen numero.

  Bitcoinien lähettäminen edellyttää yksityisten avainten käyttöä ja se on pidettävä visusti salassa ja taas Bitcoinien vastaanottaminen vaatii julkisia avaimia, jotka voidaan jakaa kenen tahansa kanssa. 

  Miten saan Bitcoin Lompakon?

  Bitcoin-lompakon luominen on yhtä helppoa kuin ohjelmiston asentaminen mobiililaitteelle tai tietokoneelle. Ohjelmistolompakot ovat sovelluksia, jotka ladataan ilmaiseksi puhelimeen tai työpöydällesi. Näiden lisäksi on olemassa laitteistolompakoita, jotka tunnetaan myös nimellä kylmätlompakot ja ne ovat fyysisiä laitteita, jotka on luotu erityisesti kryptovaluuttojen säilyttämistä varten.

  Halutessasi voit myös säilyttää Bitcoin varojasi pörssin tarjoamassa lompakossa, mutta ne eivät ole niitä turvallisimpia paikkoja säilyttää digitaalista omaisuutta, sillä ne ovat alttiita hakkeroinnille. On olemassa myös paperilompakko, joka on paperilappu, joka sisältää avaimia ja QR-koodeja. Paperilompakot luodaan usein paperilompakkogeneraattorisovelluksilla ja näitä sovelluksia pitäisi pystyä käyttämään ilman internet-yhteyttä.

  Tämän oppaan myöhemmässä vaiheessa käymme vielä tarkemmin läpi eri lompakkotyyppejä ja niiden sisältämiä ominaisuuksia.

  Miksi tarvitsen Bitcoin-Lompakon?

  Bitcoinien ostamisen jälkeen tarvitset turvallisen ja luotettavan paikan niiden säilyttämiseen. Mielestäsi kaupankäyntialustojen tarjoamat lompakot voivat alkuun tuntua kaikista yksinkertaisimmalta tavalta säilyttää kryptovaluuttavarojasi. Tämän sijaan Bitcoinit kannattaa siirtää itsehallinnoimaan lompakkoon, jotta minimoit kryptovarojesi mahdollisen menettämisen.   

  Tarvitset lompakkoasi myös varojesi lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä Bitcoinien hallintaan. 

  Bitcoin-lompakko osoite - mistä löydän sen?

  Bitcoin-lompakko osoite on kuin pankkitilin numero ja se koostuu 26-35 yhdistelmästä numeroita sekä kirjaimia. Bitcoin lompakon osoitteesi löytäminen riippuu siitä minkä tyyppinen lomapakko sinulla on käytössäsi. Bitcoin lompakko osoitteet alkavat aina kirjaimella ”1”, ”3” tai ”bc1”, jonka takia ne on helppo erottaa julkisista ja yksityisistä avaimista.

  Tarvitset lompakon osoitetta bitcoin varojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Jos tarkoituksenasi on vastaanottaa varoja, löydät lompakko osoitteesi siirtymällä lompakkoon ja etsimällä sieltä ”luo osoite” -ominaisuus. Klikkaa sitä ja kopioi saamasi osoite tai QR-koodi ja jaa se henkilölle, jolta vastaanotat Bitcoin varoja. 

  Bitcoin siirto lompakosta toiseen

  Bitcoinien siirtäminen lompakosta toiseen riippuu käytössäsi olevasta lompakkotyypistä ja sen sisältämistä ominaisuuksista. Siirtoa varten tarvitset toisen lompakon osoitteen, joka on joko kirjainten ja numeroiden yhdistelmän tai QR-koodi.

  Mobiililompakossa siirto onnistuu yksinkertaisesti kirjautumalla lompakkotilillesi ja klikkaamalla sieltä kohdasta ”Lähetä”.

  Siirto toimenpide on hyvin samankaltainen kaikilla lompakoilla ja usein vaiheet ovat seuraavanlaiset:

  1.       Valitse lompakko, josta haluat tehdä siirron

  2.       Etsi lompakostasi kohta ”Lähetä”

  3.       Tämän jälkeen kirjaa kenttään Bitcoin osoite, johon lähetät varoja tai skannaa QR-koodi

  4.       Kirjaa lähettämiesi Bitcoinien määrä

  5.       Viimeistele siirto ja lähetä varat toiseen Bitcoin lompakkoosi 

  Näkyykö siirto välittömästi Bitcoin-lompakossa?

  Ei näy. Bitcoin transaktionopeus voi vaihdella 10 minuutista jopa muutamaan tuntiin, sillä se riippuu verkon yksittäisen lohkon vahvistamiseen vaadittavien vahvistusten määrästä. Siirtoaikaan vaikuttaa myös verkon ruuhkautuminen ja transaktiomaksut, jotka voivat nostaa siirtonopeuden useisiin tunteihin.

  Voit tarkistaa siirron tilanteen Blockchair sivuston kautta syöttämällä hakukenttään osoitteen mistä siirto on tehty.  

  Tarkista siirtokulut ennen siirron tekemistä

  Bitcoin-tapahtumissa on maksuja, jotka maksetaan louhijoille heidän pyrkimyksistään validoida ja vahvistaa tapahtumat lohkoketjuverkostossa. Aina kun lähettäjä siirtää Bitcoinia osoitteesta toiseen, hänen tulee maksaa tapahtumasta prosenttimääräinen maksu. Siirtokulut voivat olla hyvinkin kalliita, jos esimerkiksi verkko on pahasti ruuhkautunut. Voit tarkistaa täältä päiväkohtaiset (keskiarvo) siirtokulut. 

  5 erilaista Bitcoin-lompakkoa

  Oikean ja parhaan Bitcoin lompakon löytäminen voi tuntua laajan tarjonnan takia hankalalta. Tässä osiossa paneudumme viiteen erillaiseen Bitcoin lompakkoon sekä niiden tarjoamiin ominaisuuksiin. Kerromme myös mitkä lompakkotyypit ovat turvallisimpia tapoja säilyttää Bitcoineja. 

  1.Pörssi - tai nettilompakot

  Useiden sijoittajien on ollut viime aikoina hyvin vaikeaa luottaa pörsseihin etenkin, kun puhutaan kryptovaluuttojen säilyttämisestä. Samalla kun kryptovaluuttapetokset ja pörssien kautta tapahtuvat hakkerointitapaukset lisääntyvät, on ollut myös tapauksia, jossa pörssit ovat keskeyttäneet nostot sisäisten ongelmien vuoksi. Turvalliset ja hyvämaineiset Bitcoin pörssit tarjoavat turvallisen kaupankäynnin, mutta varojen jättäminen ainakaan pidemmäksi ajaksi pörssin vaihtolompakkoon ei ole järkevää, sillä se on erittäin hakkerointialtis paikka.

  Käytännössä jos tyydyt tämäntyyppisiin lompakoihin sinulla ei ole enää täysiä oikeuksia hallita kryptovarojasi, sillä tapahtumien allekirjoittamiseen tarvittavat yksityiset avaimet ovat pörssin hallinnassa. 

  Suomalainen Bitcoin-lompakko: Coinmotion

  Markkinoilla on olemassa myös suomalainen Bitcoin-lompakko Coinmotion, joka tarjoaa turvallisen ja luotettavan tavan säilyttää kryptovarojasi.

  Coinmotion sai alkunsa vuonna 2012 ja inspiraatio siihen syntyi Bitcoin-teknologian tuomasta vallankumouksesta. Palvelun missiona on tehdä kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia. Kaikki säilytysratkaisut ovat finanssivalvonnan hyväksymiä sekä valvomia. Bitcoinin lisäksi löydät Coinmotionista mm. seuraavat virtuaalivaluutat: Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) ja Stellar Lumensia (XLM).

  2.Mobiililompakko - helppokäyttöinen vaihtoehto

  Mobiilikryptolompakko on niin sanottu Hot Wallet (kuuma lompakko) ja se voi olla välttämätön työkalu niille, jotka käyttävät bitcoinia usein. Käytännössä se on puhelimeen ladattava sovellus, joka tallentaa yksityiset avaimesi sekä sen kautta voit lähettää ja vastaanottaa kryptovaroja.

  Helppokäyttöisin ja suosituin mobiililompakko on Trustwallet, jota on mahdollista käyttää myös muihin kryptovaluuttoihin kuten Ethereumiin ja Solanaan. Muistathan laittaa privaattiavaimesi talteen, jos puhelimesi katoaa, pystyt avaimen avulla palauttamaan lompakon. Lompakon huono puoli on, jos joku pääsee puhelimeen käsiksi, voi hän tehdä siirtoja vapaasti.  

  Lompakkoa on mahdollista hallita mobiilisovelluksen kautta ja sovelluksen voi ladata ilmaiseksi App Storen ja Google Playn kautta. 

  3. Desktop lompakko

  Työpöytälompakot asennetaan sekä ladataan tietokoneelle ja ne tallentavat yksityiset avaimet kiintolevylle tai SSD-levylle. Exodus on suljetun lähdekoodin lompakko ja se on yleisin sekä suosituin valinta. Exodus on itsehallinto lompakko, eli Exodus ei pääse käsiksi varoihin ja se toimii niin Macilla kuin Windowsillakin. Työpöytälompakon turvallisuus riippuu hyvin pitkälti siitä mihin tarkoitukseen käytät kyseistä tietokonetta. Riskejä pysyy vähentämään välttämällä vaarallisilla sivustoilla vierailemista. 

  4.Kylmälompakko on paras Bitcoin lompakko

  Kylmälompakko nimi pohjautuu siihen, ettei se ole kytketty internettiin. Kylmälompakko on kuitenkin mahdollista yhdistää nettiin, kunhan ensin muistaa kytkeä USB:n koneeseen. Kun lompakko on kytketty tietokoneeseen, syötä lompakkoon salasana ja jonka jälkeen pääset käsiksi lompakon sisältöön.

  Meidän suosima kylmälompakko on Ledger Nano X, jonka ensiasennus voi vaatia hieman työtä. Tämän lisäksi privaattiavaimet kannattaa tallettaa johonkin turvalliseen paikkaan. Hardware lompakko ei välttämättä sovellu parhaiten aloittelijoille, mutta se on turvallinen vaihtoehto, kunhan avaimet laittaa johonkin sellaiseen paikkaan josta ne eivät voi päätyä vääriin käsiin.

  Mikäli kylmälompakko joutuu hukkaan, voit palauttaa lompakon uuteen laitteeseen syöttämällä privaattiavaimet. 

  5.Paperilompakko

  Paperilompakko on paperilappu, johon tulostetaan lompakkosi osoite eli QR-koodi sekä privaattiavaimet. Yleensä paperilompakkoa pidetään turvallisimpana vaihtoehtona, kun lompakkoon ei ole mahdollista päästä käsiksi ilman paperilla olevia privaattiavaimia. Esimerkiksi Bitcoin miljardööreinä tunnetut kaksoset Tyler ja Cameron Winkelwoss käyttävät paperilompakkoa. Käytännössä paperilompakko on saksittu useaan eri osaan ja jokainen lompakon osa on säilötty pankkien talletuslokeroihin.

  Bitcoinin alkuaikoina paperilompakko oli suosituin ja käytetyin vaihtoehto, muta nykyään muut lompakot ovat vieneet sen paikan. Paperilompakon huonoja puolia ovat luonnollisesti mahdollisuus hukata paperilappu tai ajan mittaan paperille tulostetut tiedot voiva haalistua.

  Mikä on paras Bitcoin lompakko?

  Valittavanasi on useita erilaisia lompakoita ja se mikä lompakko sinun kannattaa valita riippuu useista tekijöistä. Esimerkiksi se oletko juuri aloittanut kaupankäynnin vai oletko jo kokeneempi konkari? Sekä mitä aiot tehdä Bitcoineilla? Bitcoin lompakon valinnassa kannattaa huomioida turvallisuus, helppokäyttöisyys, toiminnallisuus ja mahdolliset kustannukset. 

  Pörssilompakko on paras bitcoin lompakko aktiivisille kaupankävijöille

  Kaupankäyntialustat tarjoavat ostetuille Bitcoineille säilytyksen pörssilompakossaan, joka ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Historia on osoittanut, että pörssit ovat hakkerointi alttiita paikkoja, joka voi pahimmillaan johtaa varojen menetykseen.

  Jos kuitenkin tarkoituksenasi on myydä ja ostaa Bitcoineja tiheämmällä tahdilla niin kylmälompakko ei ole sinulle paras vaihtoehto. Joudut maksamaan joka kerta siirtomaksun, kun siirrät varoja pörssiin tai pörssistä kylmälompakkoon.  

  Kylmälompakko on paras pitkän aikavälin sijoittajille

  Kylmätlompakot eivät ole yhteydessä internetiin, joten ne säilyttävät käyttäjien yksityiset avaimet offline-tilassa. Mikäli aiot ostaa Bitcoineja pidemmällä aikavälillä ja tarkoituksenasi on kartoittaa omaisuutta hitaasti, kylmälompakko on paras Bitcoin lompakko vaihtoehto. Sen avulla varat ovat turvassa niin kauan kuin privaattiavaimet eivät joudu ulkopuolisten käsiin. 

  Mobiliilompakko on paras vaihtoehto ei-teknisille henkilöille

  Mobiililompakko on paras vaihtoehto Bitcoinien säilyttämiselle etenkin, jos kylmälompakon asennus hirvittää ja et luota täysin omiin teknisiin taitoihisi. Mobiililompakon asennus on aika yksinkertainen prosessi, kunhan muistat tallettaa privaattiavaimesi turvalliseen paikkaan.

  Yksikään Bitcoin lompakko ei 100% turvallinen

  Kuten jo aikaisemmissa osioissa mainitsimme, että lompakon turvallisuus riippuu hyvin pitkälti omista tavoista. Paperilompakot voivat hukkua helpommin, pörssit ovat alttiita hakkeroinnille ja voit vahingossa vuotaa privaattiavaimesi netissä väärälle taholle.

  Todennäköisesti ei ole mahdollista olla 100 % suojattu kaikkia hyökkäyksiä vastaan, mutta voit kuitenkin tehdä monia asioita kryptovaluuttasi turvaamiseksi. Älä esimerkiksi koskaan paljasta mitään tietoja lompakostasi, vaikka voisikin olla houkuttelevaa jakaa kryptovaluuttasijoitusten menestystäsi sosiaalisessa mediassa, niin voitosta kerskuminen on periaatteessa hyökkääjien houkuttelemista. 

  Bitcoin-Lompakko hukassa. Mitä teen?

  Jos Bitcoin-lompakkosi on kadonnut tai varastettu, sinun on mahdollisuuksien mukaan ensin siirrettävä varasi toiseen lompakkoon, jotta pahantahtoinen henkilö ei voi viedä kryptovarojasi. Tätä varten kuitenkin tarvitset privaattiavaimet ja jos kyseiset avaimet eivät ole tallessa, et tule koskaan pääsemään käsiksi Bitcoin-lompakon sisältöön.

  Esimerkiksi Bitcoinin keksijän Satoshi Nakamoton lompakon sisältö on noin 8 miljardia dollaria eikä kenelläkään ole tietoa kuka hallitsee näitä privaattiavaimia. Tästä syystä kyseisen lompakon sisältöön ei ole vielä tähänkään päivään mennessä päästy käsiksi, vaikka Satoshin henkilöllisyydestä on käyty oikeustaisteluja

  Bitcoin-lompakot yhteenveto

  Bitcoin lompakko oikeinkäytettynä voi turvata kryptovaluuttavarasi. Kaikilla lompakkotyypeillä on omanlaiset ominaisuudet ja ne soveltuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Lompakon valitsemisessa kaikki riippuu hyvin pitkälti siitä mitä aiot tehdä kryptovaluutoillasi.

  Valittavanasi on pörssi- tai nettilompakko, joka voi olla yksinkertainen, mutta hakkerointialtis tapa säilyttää bitcoineja. Osa lompakoista toimii työpöydällä ja osa mobiililaitteella sekä jotkut ovat paperilapulla tai laitteiston muodossa.

  Mobiililompakon voi ladata helposti puhelimen sovelluskaupasta ja Bitcoinien hallinta sekä varojen vastaanottaminen ja lähettäminen tapahtuu mobiilisovelluksen kautta.

  Kylmätlompakot voi olla paras vaihtoehto, jos tarkoituksenasi on holdata kryptovaluuttaa pidemmän aikaa ja jos taas aiot ostaa sekä myydä kryptovaluuttaa usein, voi järkevämpi vaihtoehto olla kuuma lompakko.

  Useat sijoittajat voivat myös päättää jakavansa sijoituksiaan eri kryptolompakoihin ja vaikka yksi lompakko hakkeroitaisiin niin muihin jäljellä oleviin lompakoihin jäisi vielä Bitcoineja.