Koti huijaus

Bitcoin huijaus: näin tunnistat Bitcoin huijakset.

Bitcoinin kurssin nousun ja käyttöönottolaajennuksien myötä markkinoille on valitettavasti tullut myös paljon huijareita. Kryptovaluuttahuijaukset on mahdollista toteuttaa monella eri tavalla ja niihin tapoihin paneudumme tarkasti tässä artikkelissa. Artikkelin loppuosassa annamme muutamia esimerkkejä, miten voit välttää Bitcoin huijaukset.

Tyypillisesti huijaukset kohdistuvat aloitteeseen, jossa pyritään saamaan pääsy käyttäjän digitaaliseen lompakkoon tai todennustietoihin ja pahimmassa tapauksessa huijaus voi sisältää jopa pääsyn fyysiseen laitteeseen.

Kryptovaluuttaan liittyvä rikollinen toiminta on kasvava huolenaihe lainvalvontaviranomaisille. Esimerkiksi jenkeissä FBI on muodostanut uuden kryptovaluuttarikoksiin erikoistuneen ryhmän nimeltä Virtual Asset Exploitation Unit.

 Valitettavasti tuhansia sijoittajia huijataan sijoittamaan kryptovaluuttoihin liittyviin petosjärjestelmiin. Hyvänä esimerkkinä toimii Australialaisen Stefan Qinin tarina. Hän väitti 19-vuotiaana omistavansa kryptovaluuttakaupan salaisuuden. Qin keskeytti yliopiston perustaakseen hedge-rahaston New Yorkiin, jota hän itse kutsui nimellä Virgil Capital. Hän kertoi potentiaalisille asiakkailleen, että hän oli kehittänyt algoritmin nimeltä Tenjin, jonka tarkoitus oli valvoa kryptovaluuttapörssejä ympäri maailmaa hintavaihteluiden hillitsemiseksi. Hieman yli vuosi sen alkamisen jälkeen hän kehuskeli, että rahasto oli tuottanut 500 prosenttia ja sen tarkoituksena oli houkutella uusia sijoittajia mukaan.

Tämän seurauksena hän jopa allekirjoitti syyskuussa 2019 vuokrasopimuksen 23 000 dollarin kuukausihintaisesta asunnosta. Todellisuudessa kyse oli valheellisesta operaatiosta, jonka tarkoituksena oli varastaa noin 90 miljoonaa dollaria sijoittajilta ja tällä rahasummalla oli tarkoitus rahoittaa hänen ylenpalttinen elämäntyylinsä. Qinin koko tarina huijausyrityksestä on luettavissa täältä

BTCEUR Price Today By TradingView

Parhaat välittäjät

 • 4.3/5
  nexo.ioLogo
  nexo.io
  Steikkaus
  APY asti 8%
  42+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 1 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 8 % Tarjoaa jopa
  • €2000000 Talletusraja

 • Nopea talletus4.6/5
  Plus500Logo
  Plus500
  Perustaa/aloittaa2007
  Luotettava pelaaja
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat

  77 % piensijoittajista voi menettää rahaa käydessään kauppaa CFD-tuotteilla tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

 • 4.6/5
  bitpandaLogo
  bitpanda
  Steikkaus
  APY asti yes%
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen yes % Tarjoaa jopa

 • Nopea talletus4.8/5
  coinmotionLogo
  coinmotion
  Suomenkielinen
  Livechat
  5+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 3 Maksutavat/talletustavat
  • €2500 Talletusraja
  • €20000 Kuukausittainen talletusraja

 • Nopea talletus4.8/5
  etoroLogo
  etoro
  Suomenkielinen
  Livechat
  51+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Cardano, Polygon, Avalanche
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 13 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 4.3 % Tarjoaa jopa
  • €10000 Talletusraja

 • Bitcoin Pyramidihuijaukset

  Kryptovaluutoissa käytettävä ponzi-järjestelmä on yksi pyramidihuijauksen muoto, jonka tarkoituksena on kerätä pääomaa kuviteltua tai olemassa olevaa sijoituskohdetta varten. Tässä huijauksessa sijoituksille luvataan nopeaa ja korkeaa tuottoa.

  Kryptomaailma on kokenut ponzi-järjestelmien lisääntymisen vuodesta 2016 lähtien. Monet hämärät sijoitusohjelmat on suunniteltu hyödyntämään kryptovaluuttabuumin taustalla olevaa hypeä houkutellakseen vaikuttavia sijoittajia mukaan.

  Ponzi-järjestelmä on yleistynyt alalla pääasiassa lohkoketjuteknologian hajautetun luoteen vuoksi, joka antaa huijareille mahdollisuuden kiertää keskitetyt rahaviranomaiset, jotka muutoin ilmoittaisivat tai jäädyttäisivät epäilyttävät liiketoimet.

  Lyhyesti sanottuna Ponzi-järjestelmä on väärennetty sijoitusohjelma, joka lupaa tähtitieteellisiä voittoja asiakkaille ja joka käyttää uusilta sijoittajilta kerättyä rahaa maksaakseen uusille potentiaalisille sijoittajille.

  Monet krypto-ponzi-järjestelmät väittävät palkitsevansa sijoittajia alhaisen riskin sisältävillä runsailla tuotoilla.

  Hyvänä esimerkkinä toimii vuonna 2016 julkaistu Bitconnect Ponzi-järjestelmä, jonka tavoitteena oli houkutella ihmisiä vaihtamaan omistamaansa bitcoinia yrityksen omaan digitaaliseen valuuttaan BitConnect Coiniin (BCC). Huijaamistapauksessa yritys ilmoitti lainaavansa omaa BCC kryptovaluuttaa eteenpäin ja maksavansa sijoittajien pääomalle jopa yli 40 % kuukausittaisia korkoja. Myös monet kryptovaluuttayhteisöt ovat avoimesti syyttäneet Bitconnectia pyramidihuijauksen toteuttamisesta, mukaan lukien Ethereumin perustaja Vitalik Buterin.

  17. tammikuuta vuonna 2018 Bitconnect suljettiin ja sen kryptovaluutta BCC:n hinta putosi 99 %. Tästä huolimatta Bitconnect X -verkkosivusto kuitenkin pysyi auki ja toiminnassa, sillä se oli juuri aloittanut ICO:nin  ja salli käyttäjien ostaa BCCX-kolikoita BCC-kolikoillaan. Samaisen vuoden tammikuun lopulla väliaikainen kieltomääräys jäädytti Bitconnectin varat ja sen tarina päättyi 13. helmikuuta. Käytännössä Bitconnectia ei kuitenkaan koskaan todellisuudessa ollut olemassa, joten on epäselvää, mitä omaisuutta Bitconnectilla on ollut.

  Huijaussivustot

  Pyramidihuijauksien lisäksi markkinoille on myös tullut huijarien luomia väärennettyjä kryptovaluuttaverkkosivustoja. Netskope Inc:n tutkijoiden mukaan huijaussivustot naamioituvat suosittujen palveluiden kuten Coinbasen, Geminin, Kraken ja Metamaskin kaltaisiksi sivustoiksi ja pyrkivät huijaamaan kävijöitä antamaan tietoja, joiden avulla päästään käsiksi heidän kryptovaluuttalompakkoihinsa.

  Huijarit pyrkivät käyttämään hakukoneoptimointitaktiikkaa mainostaakseen verkkosivustoja, joiden URL-osoite muistuttaa läheisesti laillisia sivustoja ja siirtävät nämä väärennetyt sivut Googlen hakutuloksien kärkipaikoille. Käytännössä hyökkääjät siis huijasivat Googlen hakualgoritmia sisällyttämällä huijaussivustot hakutulosten ensimmäiselle sivulle lähettämällä usein haitallisia URL-osoitteita vähän luettujen blogien kommenttiosioihin.

  Väärennettyjä verkkosivustoja klikanneet käyttäjät saivat viestejä, joissa heitä pyydettiin osallistumaan keskusteluun sellaisen huijarin kanssa, joka teeskenteli olevansa laillisen yrityksen asiakaspalveluedustaja. Esimerkiksi erään keskustelun aikana valeasiakaspalvelunedustaja pyysi huijauksen kohteeksi joutuvan puhelinnumeroa yrittääkseen paikantaa hänen kryptovaluuttalompakkoaan.

  Valitettavasti myös suomalaiset ovat saaneet osansa näistä kansainvälisistä bitcoin-huijareista. Ylen tekemä MOT-ohjelma seurasi läheltä Bitcoin-huijaukseen menettäneen Jarmon elämää vuoden ajan. Kyseiset huijarit ohjasivat häntä ottamaan lainaa bitcoin sijoituksiaan varten ja Jarmo halusi yllättää vaimonsa ja otti velkaa lähes 100 000 euroa. Jarmo huomasi jossain vaiheessa joutuneensa huijauksen kohteeksi ja ilmoitti siitä poliisille. Valitettavasti poliisi kuitenkin totesi vuoden tutkinnan jälkeen, että huijareiden sekä menetettyjen varojen jäljittäminen olisi liian työläs prosessi, sillä tyypillisesti huijauksen takan on useita maita.

  Giveaway huijaukset

  Kryptovaluutta giweawayta koskevat huijaukset ovat olleet ongelma kryptoyhteisön toimijoille varsinkin vuoden 2017 lopulla. Esimerkiksi giweaway huijauksissa hyödynnetään usein eri sosiaalisten medioiden kanavia. Sosiaalisen median kautta voi saada useita petollisessa tarkoituksessa luotuja viestejä, jotka lupaavat käyttäjille Bitcoin-lahjoja. Jotkut näistä huijauksista voivat sisältää myös väärennettyjen julkisuuden henkilön tilejä, jotka mainostavat näitä ”lahjoja” ihmisten houkuttelemiseksi. Usein viestit sisältävät jonkun linkin ja sitä klikkaamalla hänet ohjataan petolliselle sivustolle, jossa pyydetään vahvistusta bitcoinin vastaanottamiseksi. Vahvistusprosessissa uhri joutuu myös maksamaan huijarille maksun tilin aitouden todentamiseksi.

  Huijauksen kohteeksi joutunut uhri menettää maksamansa maksun, mutta jos hän painaa haitallista linkkiä voi hän menettää henkilökohtaiset tietonsa ja näin ollen myös kryptovaluuttavaransa.

  Tästäkin on olemassa yksi esimerkkitapaus, joka sattui heinäkuussa 2020. Julkkikset ja kuuluisat henkilöt ympäri maailmaa mainostivat Twitter-tileillään saamaansa Bitcoin-lahjatarjousta. Tämäkin tapaus vaikutti liian hyvältä ollakseen totta.

  Esimerkiksi entinen presidentti Barack Obama kirjoitti twitter-tilillään seuraavanlaisesti: ”annan takaisin yhteisölleni Covid-19 takia!”. ”kaikki alla olevaan osoitteeseen lähetetyt Bitcoinit lähetetään takaisin kaksinkertaisena. Jos lähetät 1000 dollaria, lähetän takaisin 2000 dollaria!”

  Samaisen viestin julkaisivat tilillään muun muassa Joe Biden, räppäri Kanye west ja New Yorkin entinen pormestari Mike Bloonberg. Kuten luultavasti arvasitkin, niin kaikki lahjatarjoukset olivat osa ennennäkemätöntä Twitter-hakkerointia. Valitettavasti tämän tyyppiset huijaukset eivät ole uutta, sillä vuoden 2020 ja 2021 alussa ihmisten kerrotaan lähettäneen yli 2 miljoonaa dollaria kryptovaluuttoja sijoituspetoksiin, jossa huijarit ovat teeskennelleet olevansa Tesla Inc:n perustaja ja krypto-harrastaja Elon Musk.

  Nettideittailut sivustojen Bitcoin-huijaukset

  Bitcoinin meteorinen nousu on sopusoinnussa deittailusovellusten massiivisen käyttöönoton kanssa, ja ne tekevät romanttisten kumppaneiden löytämisestä todella helppoa. Se voi olla siunaus ihmisille, jotka etsivät rakkautta, mutta valitettavasti se on myös kultakaivos huijareille. Yli kolmasosa ihmisistä, jotka ilmoittivat menettäneensä vuonna 2021 rahaa nettideittailu huijaukseen, sanoivat sen alkaneen Facebookissa tai Instagramissa.

  kuka tahansa voi joutua nettideittailusivustojen huijauskohteeksi, mutta varsinkin sinkut voivat ajautua tähän tilanteeseen helpommin.

  Käytännössä huijaus voi tapahtua sosiaalisessa mediassa tai treffisivustoilla ja yleensä huijari voi pyrkiä ohjaamaan käyttäjää ostamaan väärennettyä kryptovaluuttaa. Huijarit voivat esimerkiksi lähettää viestejä, jotka sisältävät linkin, jonka tarkoitus on ohjata käyttäjä treffiprofiileihin. Yleensä nämä linkit ohjaavat väärennetyille treffisivustoille ja kun uhri klikkaa itsensä sivustolle, häntä ohjeistetaan ostamaan Bitcoinia tai muuta kryptovaluuttaa ennen kuin hän pääsee keskustelemaan muiden treffisivuston käyttäjien kanssa.

  Huijarit nimenomaan hyödyntävät treffiprofiileja luodakseen uhreihinsa luottamuksen, jonka takia kannattaa olla hyvin tarkkana kenen kanssa aloittaa keskustelun. On myös erityisen tärkeää käyttää vain luotettavia ja hyvä maineisia sivustoja.

  Näin vältät Bitcoin huijakset

  Bitcoin huijauksiin liittyvä uutisointi on viimeisen vuoden aikana ollut runsasta, joka kuitenkin on ihan positiivinen asia. Uutisoinnin avulla ihmiset pystyvät varautumaan mahdollisiin huijausyrityksiin ja erottamaan huijaussivustot aitojen sivustojen joukosta. Käytännössä petollisessa tarkoituksessa luodut sivustot syövät aitojen ja rehellisten sivustojen mainetta. 

  Valitettavasti kuitenkin kryptoteollisuus on täynnä huijareita ja varkaita, koska ala on suurelta osin sääntelemätöntä ja koska niin monet ihmiset ovat kiinnostuneita sijoittamaan virtuaalivaluuttoihin.

  Bitcoin huijauksiin on mahdollista varautua jo etukäteen ja seuraavaksi kerromme muutaman tavan, jotta vältyt joutumasta bitcoin huijauksen uhriksi.

  Tee laaja tutkimus

  Tätä neuvoa ei voi koskaan korostaa liikaa. Jos esimerkiksi saat tarjouksia sähköpostiisi tai viestillä, on asianmukaista ja suositeltavaa tehdä laaja tutkimus oletetusta alustasta tai viestin lähettävästä henkilöstä. Käytä mieluummin aikasi taustatietojen selvittämiseen sen sijaan, että sijoittaisit rahasi heti. Kyseessä on todennäköisesti huijaus, jos sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ja varsinkin jos sijoituksillesi luvataan järkyttävän suuria tuottoja ja sen sisältämät riskit ovat pienet.

  Älä luota kaikkiin

  Älä luota saamiisi sähköposteihin, vaikka ne päällisin puolin näyttäisivätkin aidoilta tai niiden lähettäjänä olisi julkisuudenhenkilö tai korkeammassa asemassa oleva virkamies. Luotettavien viestin joukossa voi olla huijausviestejä, joiden tarkoituksena on päästä käsiksi henkilön kryptovaroihin.

  Suojaa kryptolompakkosi

  Kuten jo varmasti tiedät, että yksityinen avaimesi on pääsy bitcoin lompakkoosi, joten jos avaimesi joutuu huijarien käsiin, menetät suurimman osan tai pahimmillaan jopa kaikki kryptovarasi.

  Tästä syystä on erityisen tärkeää, ettet koskaan jaa yksityistä avaintasi kenenkään kanssa. Jos joku henkilö tai yritys pyytää sinua lähettämään yksityisen avaimesi houkutellakseen sinua osallistumaan johonkin sijoitukseen, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Yksityinen avain kannattaa laittaa talteen johonkin turvalliseen paikkaa, jotta se ei päädy vääriin käsiin.

   Kryptovaluuttojen käyttämisestä on tulossa vieläkin suositumpaa, jonka takia on erittäin tärkeää suojata itsensä mahdollisilta hyökkäyksiltä. Tämän lisäksi on erittäin tärkeää tehdä kunnollinen tutkimus tuotteista ja tarjouksista ennen sitoutumista, sillä varastettujen kryptovarojen takaisin saaminen on lähes mahdotonta.